Työkumppanuus opetuksen suunnittelussa

Voila_Capture 2014-10-26_01-51-01_ip

Ilmiöopettamisen kurssilla opettajat pohtivat suunnittelun osa-alueita, kuten ajan löytämistä.

Kirjoitamme parhaillaan pientä opasta ilmiöpohjaisen oppimisen toteuttajille. Yksi luku käsittelee suunnittelua. Kun oppiainerajoja ylitetään, siirrytään myös yksin suunnittelusta yhdessä suunnitteluun. Millaisia kokemuksia sinulla on yhdessä suunnittelusta verrattuna yhdessä suunnitteluun? Tähän yhteissuunnittelun osaan olisi hyvä saada kokemuksia. Voit kommentoida tätä bloggausta jollakin kanavalla. Kokemukset olisivat tervetulleita.

Tällä hetkellä Suunnittelu-luvun johdanto kertoo näin:

Ilmiöpohjaisen oppimisen suunnittelussa on erityispiirteitä. Suunnittelua tehdään yhdessä opettajaparin tai -ryhmän kesken ja oppijoilla on oma roolinsa suunnittelussa. Suunnittelu kohdistuu oppimisprosessin kehysten ja tukijärjestelmien luomiseen, oppimisen infrastruktuuriin ja oppimisen mahdollistamiseen.

Perinteisissä oppimisprojekteissa on hyvin usein ollut selkeä päämäärä ja kuva siitä, millaisiin tuotoksiin tai toimintoihin oppiminen päättyy. Ilmiöoppimisessa oppimisen kohde ja oppimista edistävä työskentely nousevat keskeisiksi. Lopputulosta merkittävämpää on matka sitä kohti.

Opettaja on perinteisesti suunnitellut opetustyötä useimmiten yksin. Kun suunnittelutyötä avataan yhteiseksi, tarvitaan oman mielen sisällä tapahtuvan ihmpisiittisen suunnittelutaidon tuottamista kommunikoitavaan muotoon, eksplisiittiseksi. Koska yksin tehty suunnittelutyö on henkilökohtaista, työkumppanuus tällä alueella vaatii yhteisen ja jaetun työskentelyn taitoja ja valmiuksia.

Suunnittelutyöhön on kehitetty monilla aloilla hyviä menetelmiä, joista on apua myös opettajien yhteistyöhön. Erilaiset pedagogiset mallit antavat ryhtiä suunnittelutyölle. Kaikista tärkeintä on kuitenkin asenne: suhtaudu avoimin mielin toisten ideoihin ja kommentteihin, älä pelkää puolitekoisen esittelyä muille.

Yhdessä suunnitteluun kehittyy vähitellen omia työtapoja ja käytänteitä. Ensimmäisillä kerroilla on hyvä olla tietoinen suunnittelutyön luonteesta. Kun toinen puuttuu ideoihisi ja tekstiisi, se tuntuu aluksi oudolta, jopa harmittavalta. Myös toisen tekemään puolivalmiiseen on opittava puuttumaan. Vähitellen yhteistyötä opitaan puolin ja toisin arvostamaan. “En enää haluaisi tehdä yksin,” kommentoi kokemusten rohkaisema opettaja.

2 kommenttia artikkeliin ”Työkumppanuus opetuksen suunnittelussa

  1. Yhdessä suunnittelun parhainta antia on tutustua kollegaan opetettavan opinnon kautta, ymmärtää laajemmin mitä muuta opiskelija opiskelee oman opetettavan aineen lisäksi ja saada omaan opetettavaan opintoon runsaasti lisää sisältöä. Olen matemaattisten opintojen opettaja toisella asteella ja olemme sekä suunnitelleet opintojen toteutuksia yhdessä siksi että olemme yhdistäneet keskeisimmiltä osin matematiikan ja fysikka-kemian sisältöjä ruuanvalmistuksen ja puhtaanapidon ammatillisen sisältöjen kanssa. Opintojen toteutuksen yhdessä suunnittelussa tärkeää on se että suunnittelija ymmärtävät että ei ole tarkoitus liittää toista opintoa toisen opinnon kylkeen vaan suunnitteljat periaatteessa luovat jotain uutta johon suunnitteljat tasa-arvoisena osallistuvat omien opintojen näkökulmasta.

    Yhdessä suunniteltu opetus auttaa opiskelijaa yhdistämään eri opintojen sisältöjä toisiinsa ja kokonaisuuden hahamottaminen helpottuu. Mielestäni varsinkin perusopetuksen opetussuunnitelmaan sisältyy jopa liian paljon eri sisältöjä ja olisikin erittäin tärkeää esimerkiksi synkronoida opetettavia sisältöjä suuremmiksi kokonaisuuksiksi jossa eri opintoja opetettaisiin toisiaan tukevin keinoin. Tässä yhdessä suunnittelu on keskeisessä roolissa.

    Olemme yhdessä suunnittelun lisäksi siis opettaneet ja opetamme edelleen eri opintojen sisältöjä yhdessä. Tällä pyrimme siihen että teoria ja käytäntö yhdistyy opiskelijan silmien edessä ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. Luonnollinen jatko tälle tietysti on että jos suunnittelemme yhdessä ja opetamme yhdessä, myös arvioisimme yhdessä. Tällöin opiskelijan oppimista ja osaamista arvioitaessa näkökulma opiskelijan taitoihin on aiempaa laajempi ja myös opiskelijan olisi helpompi arvioida omaa osaamistaan.

    Tykkää

    • Kiitos Juha, tuot esille tärkeän näkökulman eli ns. käyttäjälähtöisen suunnittelun: tavoitteena on tuottaa oppijalle eheämpi kokemus, helpommin hahmottuva ja ymmärrettävä. Tätä suunnittelun perustaa pitää muistaa painottaa.

      Webinaarissa keskustelimme myös siitä, miten oppijat voivat olla mukana suunnittelussa. Erityisesti tämä opiskelijoiden osallistuminen on tärkeää sen suhteen, että käytetty kieli, käsitteet, tulisivat heille sopivina annoksina, ymmärrettävästi ilmaistuna, että tietorakenteissa hahmottuisivat: kytkös aiemmin opittuun, kytkös muissa opinnoissa aiemmin ja tulevaisuudessa vastaan tulevaan sekä kytkös autenttiseen maailmaan (ammattiopinnoissa työelämään).

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s